„Alhemija ljubavi, muzike, matematike ili sreće?“

Tradicionalna manifestacija posvećena deci Novosadske dečije Zimzarije, pod ovogodišnjim sloganom „Vesela alhemija“ i sa posebnim programom posvećenim novosadskim tinejdžerima ,,TeenZim“, biće svečano otvorena u petak, 23. decembra u 11 časova, u prizemlju Pozorišta mladih (Ignjata Pavlasa 4).

Tokom trajanja šeste po redu manifestacije biće organizovano više od 140 programa za decu i mlađe tinejdžere na 30 lokacija u Novom Sadu, uz učešće institucija i organizacija, koje se bave decom. Novosadske dečije Zimzarije će trajati sve do 13. januara 2017. godine i gotovo svi programi i radionice u okviru manifestacije biće besplatni.

Novosadske dečije Zimzarije 6 svečano će otvoriti:
– član  Gradskog veća zadužen za kulturu gospodin Dalibor Rožić,
– ambasadorka Novosadskih dečijih Zimzarija, učenica četvrtog razreda Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ Laura Tomas, muzička zvezdica u usponu.
– koordinatorka Novosadskih dečijih Zimzarija 6, Severina Prostran Miletić

Program svečanog otvaranja obeležiće performansi dečijeg hora ,,Čarobne frulice“, plesnog kluba ,,Professional“, muzičara „Kulturnog skloništa“, ovogodišnje ambasadorke Zimzarija, Laure Tomas koja će uživo zajedno sa prisutnima otpevati pesme posvećene dečjim i zimskim radostima. Ovom prilikom će se u holu Pozorišta mladih predstaviti kreativnim radionica i sve institucije i organizacije koje su pripremile programe za decu tokom zimskog raspusta.

Nakon otvaranja, od ponedeljka, 26. decembra decu i tinejdžere očekuje 17 dana programskog šarenila. Na  kreativno–edukativnim radionicama deca će imati prilike da: prave jednostavne aplikacije za telefon; crtaju karikature; učestvuju u kreiranju  radio i  TV emisija; na momenat stanu pred reflektore kao mali glumci; „smućkaju“ specijalan lek kao apotekari; naprave šašavu frizuru; intervjuišu gradonačelnika; postanu vodni agenti i ekološki inspektori ili kroz igru i šalu skuvaju gozbu pravu. Kako se postaje alhemičar, šta je to alhemija ljubavi, muzike, matematike, čokolade ili sreće saznaće kroz potragu za čarobnim sastojcima! Opuštaće se na  Relax kids programu, a naučiće i da oblikuju njihovu ljutnju, dodirnu njihovu tugu i u sebi pronađu super heroje. Zimzarije će decu uvesti u muzejske, galerijske i ostale njima namenje prostore u kojima će upoznati značajna umetnička dela, pronalaske velikih naučnika, jezike i kulture drugih naroda i još mnogo toga. Sportsko – rekreativne sadržaje obeležiće joga, zumba kids, aikido, ritmička gimnastika, kapuera i adrenalinski program.

Ovogodišnju manifestaciju obeležiće i program ,,TeenZim 2016“ namenjen mlađim tinejdžerima uzrasta od 11-15 godina na različitim lokacijama u gradu.  Svi oni koji su rasli uz Zimzarije moći će i ove godine da pronađu program u skladu sa interesovanjima. Za njih smo u prvoj nedelji  pripremili  radionice o arhitekturi i urbanizmu i časove plesa Hip-hop-a, Dance Hall-a, Break Dance-a ili Voguing-a.

Tokom januarskih radionica tinejdžeri će moći bliže da se upoznaju sa pravljenjem TV-i radijskog programa i postanu TV prezenteri, reditelji, kamermani ili radijski voditelji! Budući „programeri“ imaće priliku i da naprave svoje aplikacije za mobilne telefone, „filmofili“ da snime svoj film,  a „muzički producenti“ da učestvuju na multimedijalnoj radionici o zvuku i prostoru!

Budite i vi mali alhemičari u potrazi za sastojcima koji će ovaj zimski raspust učiniti čarobnim!

Spisak radionica, satnica, način prijave učešća kao i informacije o uzrastu kojem je namenjen određeni program, dostupni su u knjižici koja je štampana u 10.000 primeraka i podeljena deci ranoškolskog uzrasta u Novom Sadu, kao i na sajtu www.decinadar.org  ili na zvaničnoj Facebook stranici DKCNS Dečijeg kulturnog centra.

Novosadske dečije Zimzarije organizuje Dečiji kulturni centar „Deci na dar“ iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada.

Za sve dodatne informacije, zakazivanje gostovanja u vašem programu ili dostavljanje foto i video materijala, možete pisati na decinadar@gmail.com ili pozvati na +381 649208222.