Pod sloganom „Sloboda je, ljubav je …“ počinje 11. po redu Novosadsko BIG dečije leto. Svečano otvaranje je predviđeno za 24. jun u holu tržnog centra ”BIG” od 18 časova. Najveselija, letnja, dečija manifestacija biće održana od 24. juna do 28. avgusta 2021. godine. Programe su osmislile i sprovodiće ukupno 22 organizacije i ustanove koje su svoj rad posvetile deci, njihovom napretku i učenju, i osmišlјavanju kreativnih vidova, zabave, sportskih aktivnosti i upoznavanja kulturnih sadržaja. Pokrovitelj manifestacije je Uprava ya kulturu grada Novog Sada, a veliki prijatelji Tržni centar Big i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Novine u ovogodišnjem programu su radionice za decu u atelјeima na Petrovaradinskoj tvrđavi Udruženja umetnika ”Likovni krug” i radionica namenjena roditelјima, pod nazivom: ”Kako da vaše dete bude samostalan đak” koju organizuje Udruženje roditelјa ”Matica”. Muzej grada Novog Sada će decu voditi u posetu podzemnim galerijama, Arhiv Vojvodine će učiti mališane kako da prave moazik, dakle pred najmlađim Novosađanima je izuzetno sadržajan program – naglasila je PR ”Novosadskog BIG dečijeg leta” Lea Radlovački na konferenciji za medije u svečanoj Sali gradske kuće u Novom Sadu. Verujem da bi bilo interesantno izdvojiti još neke radionice koje čekaju naše mališane do kraja avgusta… na druženjima u Dečijem kulturnom centru Novi Sad praviće animirani film- interaktivne mape institucija kulture Novog Sada, dok će se u Kulturnoj stanci Eđšeg i osnovnoj školi „Petefi Šandor“, održavati sada već tradicionalni kreativni kampovi Dečijeg kulturnog centra Novi Sad.

Tokom letnjeg raspusta deca će ući u umetničke ateljee, muzejske, galerijske i ostale prostore namenjene njima i na kreativno-edukativnim radionicama se upoznati sa značajnim umetničkim delima, pronalascima velikih naučnika; kreiraće maske, praviti fotografije, izrađivati nakit i replike igračaka iz praistorije. Istraživaće lekovito bilje, praviti meleme ali i saditi drveće kao pravi ekolozi. Upoznaće se i sa različitim jezicima i kulturama. Kroz priče će se sresti sa upečatljivim likovima iz dečije literature, saznati interesantne anegdote iz života slavnih umetnika i naučnika i upoznati se sa načinom života u prošlosti kroz umetnička dela i muzejske eksponate. Savladaće i mnoge likovne tehnike, programirati, gledati predstave, filmske projekcije… Učestvavaće u kvizovima i proveravati svoje vijuge, plesati, pevati, glumiti i sticati samopouzdanje. Uporedo sa kreativno-edukativnim aktivnostima imaće prilike da se telesno angažuju vežbajući kapueru, zumbu, korektivnu gimnastiku.

Do 3. avgusta, svakog utorka i četvrtka, u tržnom centru BIG održaće se razne predstave i radionice namenjene deci, ali i roditeljima.

Ne bi bilo fer ne spomenuti i ostale institucije i organizacije koje su naši dugogodišnji partneri, a to su Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske, Muzej Grada Novog Sada, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Arhiv Vojvodine, Zanatsko-obrazovni centar „Adžija“, Prijatelji dece Novog Sada, Centar za obrazovanje „Kefalica“, Centar za obuku na računaru „Happy Spot“ i Play centar.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić zahvalio je predstavnicima medija, institucija i organizacija koje, kako je rekao, prisustvuju ovoj značajnoj konferenciji za štampu i istakao da Novosadsko BIG dečije leto ima veliku podršku Gradske uprave za kulturu a da se program same manifestacije godinama unazad pozicionirao kao jedan od najznačajnijih programa posvećenih deci.

– Kako se čini, deci koja raspust budu provodila u Novom Sadu sigurno neće biti dosadno. I ove godine organizatori manifestacije ”Novosadsko Big dečje leto” potrudili su se da pripreme raznovrsan program koji je i zabavan i edukativan. U Programu će uzeti učešća organizacije i pojedinci koji stvaraju za decu, ali i ustanove kulture, što je posebno važno. Deca i omladina kulturu treba da dožive kao nešto zanimlјivo što će im oplemeniti slobodno vreme, kao sastavni deo svakodnevnog života. Drago mi je što će moći da se druže i da uče u Arhivu Vojvodine, Muzeju Vojvodine u Spomen zbirci Pavla Belјanskog – istakao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Gradska biblioteka je i ove godine osmislila sjajne likovne radionice i radionice izrade nakita za decu. Prema rečima šefa Dečijeg odelјenja Gradske biblioteke Katarine Novaković, za kraj manifestacije, 28. avgusta 2021. godine, predviđen je jubilarni, 20. letnji maskenbal pod nazivom “Na krilima radosti” na kojem će i deca i roditelјi imati priliku da pokažu kreativnost i maštovitost u osmišlјavanju kostima.

„Gradska biblioteka u Novom Sadu i njeno dečije odeljenje su veoma ponosni, raduju se i posebno smo zahvalni direktorki Dečijeg kulturnog centra Novi Sad, Severini Prostran Miletić što nas je prepoznala davno, kada je prva manifestacija počela, kao partnere sa kojima će moći da sarađuje. Sve ove godine za nama pokazale su da j bila u pravu, uspeli smo da tokom svih ovih godina uspostavima više nego lepu i korektnu saradnjui, pre svega, uspešnu. Svake godine se na ovoj manifestaciji menjaju teme a u skladu sa temom te godine, dečije odeljenje Gradske biblioteke se potrudi da organizuje i osmisli kreativne literarno-likovne radionice koje će deci, pre svega, približiti knjigu i čitanje na različite načine u skladu sa njihovim uzrastom“ – istakla je šef Dečijeg odelјenja Gradske biblioteke Katarina Novaković i naglasila da se i ovogodišnje radionice odvijaju u dvorištu Biblioteke ili u prostorijama dečijeg odeljenja.

Detalјan program manifestacije Novosadsko BIG dečije leto 11 dostupan je na sledećem LINK-u:

https://www.yumpu.com/no/document/view/65720501/knjizica-novosadsko-deci….

ORGANIZATOR MANIFESTACIJE:

DEČIJI KULTURNI CENTAR NOVI SAD

063/521-123, 063/592-559

dkcnovisad@gmail.com

www.dkcns.rs

www.facebook.com/dkcnovisad/

Facebook: DKCNS – Dečiji kulturni centar Novi Sad

Instagram: dkcnovisad1

Organizator: Severina Prostran Miletić 063/521123,

PR manifestacije: Lea Radlovački 060/3717968