SVETLOST U TAMI – EVROPA OTKRIĆA je drugi ciklus radionica okrenut nauci i onom empirijskom doživljaju za decu. ( Prvi ciklus: Eksperimenti iz kuhinje super bake) Program Svetlost u tami – Evropa otkrića će se održavati svake subote, od 20. oktobra – 10. novembra 2018. od 11-12.30 časova za uzrast od 8-11 godina. Radionice vodi profesor doktor Dušanka Obadović, fizičar

20. oktobar – „Sve je relativno!“- jedan kamen Ajnštajn
Šta je vreme a šta vremeplov deca će saznati na ovoj radionici, kao i interesanten anegdote iz života Alberta Ajnštajna. Ploveći kroz eksperimente deca će saznati kako možemo „videti“pojave koje se dogaćaju u mikrosvetu.
27. oktobar -„Balon braće Mongolfije“- od mita do igre
Kako se vinuti u prostor, pitanje koje muči decu od ranog detinjstva i odgovori koji su na dohvat ruke tema su ove radionice. Kroz priču i jednostavne eksperimente saznaćete kako vazduh pokreće stvari i zajednički doći do zaključaka do kojih su došla i braća Mongolfije.
3. novembar – „Moj savršeni kalendar!“ – Milutin Milanković matematika i vreme. Kako je veliki srpski naučnik napravio najtačniji kalendar, dobio krater na Mesecu sa svojim imenom i zašto je tvrdio da smo još u ledenom dobu saznaćete kroz priču i oglede ako se budete družili sa nama .
10. novembar – „Osmeh zelenih gljivica“ – Flemingove bubice
Priča o Fleminogovoj avantura do otkrića penicilina bi trebalo da nas zabavi kao i eksperimenti koji će nam pokazati kako je do svega toga došlo. Kako su „bubice“ pomogle čovečanstvu i produžile vek čoveku.
Broj dece je ograničen pa bi bilo poželjno da roditelji prijave decu za svaku pojedinačnu radionicu sms na 063521123 ili na mail dkcnovisad@gmail.com.

Pokrovitelj Uprava za kulturu grada Novog Sada.