“Moj film” je filmska i video radionica za mlade od 14-18 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vežbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini i događajima koji nastaju u toj interakciji. Teme proizlaze iz životnih situacija koje proživljavaju ili su proživljavali i odnosa s raznim osobama, samoopažanja i mašte.

ŠTA ĆEMO TAMO DA RADIMO?

Polaznici radionica će kroz grupne zadatke sticati znanja iz filmskog jezika i osnova filmske pismenosti. Mladi će učiti tehnike kadriranja, pokreta kamere, sastavljanje filmske priče na osnovu napisane i prepričane priče. Učestvovaće u radu ispred kamere, postavci scene, osmišljavanju zvučne slike i osnove kretanja u samom kadru. Tokom rada u ovoj radionici mladi će sticati veštine kombinovanja drugih umetnosti koje će praktikovati polaznici na ostalim radionicama.

KOJI SU CILJEVI?

 

Cilj ovog projekta je razvoj kreativnosti i stvaranje mogućnosti za sticanje filmske pismenosti koja je primenjiva u svakodnevnom životu. Filmovi moraju da se gledaju, ali se najbolje uče kad snimaš sam, rekao bi jedan poznati reditelj.
Očekivani rezultat  ovog projekta je generacija kvalitetne publike koja zna da argumentovano prokomentariše film. Formiranje ukusa buduće publike koja zna da prepozna kič u brojnim televizijskim sadržajima i kreativno se odupre njihovom uticaju. Davanje prednosti uobličenoj priči naspram manipulacije i poplave brojnih rijaliti sadržaja koji ne retko utiču na svakodnevnu igru i percepciju stvarnosti tinejdžera.


Specifični ciljevi:
• razvoj opažanja
• svest upotrebe čula
• razvijanje osećaja za lepo (osjećaja za kompoziciju i skladnost svih elemenata)
• podsticanje oslobađanja i razvijanje sigurnosti u sopstveni izraz
• osposobljavanje dece za kreativno sublimisanje više umetničkih disciplina
• upoznavanje dece sa svetom filma i filmskim klasicima
• otkrivanje individualnih afiniteta i talenta
• otkrivanje mnoštva filmskih zanimanja i upoznavanje sa njihovim značenjem

Predviđeno je da video radovi budu upakovani kao kratki, autentični i originalni filmovi, a projekcija pred publikom upriličena u nekoj od novosadskih filmskih sala.

ZAŠTO JE TO DOBRO?

Mladi uče da svesno opažaju svet oko sebe. Savladavajući filmski jezik stiču sposobnost pričanja kroz sliku i akciju. Sticanje samopouzdanja u kreiranju sopstvene priče. Upoznavanje svojih vršnjaka na jedan drugačiji način.

FILMSKU RADIONICU VODI:

Vesna Topalov, diplomirani reditelj ( Akademija umetnosti Novi Sad), magistar digitalne umetnosti (Univerzitet umetnosti Beograd). Zaposlena kao reditelj na RTVojvodine.  Režirala u novosadskim i vojvođanskim pozorištima Šoa, Kiša, Hrabala, Kenoa, Bauersimu i mnoge druge kao i putopisne emisije iz Australije, Kine, Emirata, Amerike, Francuske, Engleske, Italije…Vodila radionice za starije osnovce tokom postojana Otvorenog kluba u Novom Sadu i pozorišne radionice za decu na letnjim kampovima na Rtnju.