Umetnička laboratorija “Senzorni lavirint teatar mladih i za mlade” i kao uvod u Infant festival od utorka 30. 8.2022. u Кulturnom centru Novog Sada

30. avgusta počinju radionica umetničke laboratorije senzornog lavirint teatra u kojoj mogu da učestvuju omladinci (15-25 godina) znatiželjni da upoznaju i dožive neobičan “novi” teatar. Senzorni lavirint teatar je jedinstven oblik izvođačke umetnosti koji je posebno napravljen za interaktivno uključivanje svih učesnika u proces stvaranja predstave. (završni deo procesa se uključuje i publika)

Osnovne aktivnosti umetničke laboratorije senzornog lavirint teatra (SLT) su usmerene na kreiranje senzornog performansa na temu nasilja među mladima. Кroz seriju radionica mladi će biti upućeni u pojavne oblike nasilja a kroz mogućnosti koje daje senzorni teatar to približiti svojim vršnjacima i njihovim roditeljima.

Predstava SLT se ne odvija na jednoj sceni, već oblikom podseća na putovanje kroz koje svaki gledalac prolazi pojedinačno kao glavni lik priče. U jednom trenutku gledalac ima povez preko očiju, a dalje prelazimo sa tradicionalnog pozorišnog pripovedanja na prenošenje priče koristeći sva 4 preostala čula, što može dovesti do snažnih emocionalnih prodora.
Radionice su veoma aktivne i zanimljive, odigravaju se u dvorištima, holovima, na stepenicama, u hodnicima, na sceni… i izbacuje polaznike iz zone komfora! Tokom radionica radićemo vežbe koje se primenjuju u imersivnom, interaktivnom i eksperimentalnom pozorištu kao i u terapijske svrhe tako da će svaki polaznik dobiti priliku ne samo da stekne iskustvo u kreiranju novog oblika teatra već i da se otisne na putovanje u sopstvene emocionalne dubine i spoznaje koje će mu pomoći u njegovom ličnom razvoju i dati mu suštinski kontekst.
Facilitatori, inspirisani radom teatarskih poslenika Euđenija Barbe, Enrikea Vargasa i Augusta , stvaraće prostor u kome mladi mogu da istražuju i otkrivaju njihove emocionalne, kreativne i duhovne potencijale.

Facilitator i reditelj je Sebastian Dobresku (gost iz Rumunije)
Asistenti facilitatora su Severina Prostran Miletić i Miloš Macura

Organizacija i produkcija Dečiji kulturni centar Novi Sad

Realizaciju ovih radionica i predstave su omogućili: Gradska uprava za sport i omladinu Novog Sada, Кulturni centar Novog Sada i festival INFANT.