Petkom o pozorištu, subotom o velikim naučnim otkrićima kroz eksperimente pod pokroviteljstvom Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Od 19. oktobra svakog petka i subote klinci i klinceze zainteresovani za pozorište ili nauku imaće priliku da učestvuju u interesantnim radionicama u Dečijem kulturnom centru Novi Sad.
BALTAZart je umetnički koncept zasnovan na istraživanjima i inovacijama u kulturi, umetnosti i nauci i novom pristupu neformalnom obrazovanju dece i omladine. Koncept radionice se zasniva na interaktivnom – edukativnom delu i kreativnom –eksperimentalnom delu koji prati temu radionice. Kroz radionice se trudimo da decu aktiviramo i uključimo u priču, podstičući ih da sami iznesu svoje mišljenje i oblikuju svoje ideje na kreativan način. Takođe kroz ovaj vid kreativnog i eksperimentalnog stvaranja uče o umetnosti ali i kreativnosti u nauci.

Petkom o pozorištu kroz program TeARTar

TeARTar je deo program Baltazarta okrenut pozorišnom stvaralaštvu i upoznavanju najmlađe populicije sa pojmom pozorišta njegovom istorijom, zanimanjima koja su jedinstvena i magijom koja se dešava na svakoj predstavi. Program Teartar je besplatan i biće  realizovan u Dečijem kultrnom centru u vidu 4 radionica koje će se održavati svakog petka, od 19. oktobra – 9. novembra 2018. od 18-19.30 časova za uzrast od 8-12 godina
Radionice će voditi Severina Prostran Miletić, dipl glumac MA, i Nenad Pećinar prvak drame SNP-a

19. oktobar – Pozorište senki – Šte je pozorište? Kako nastaje predstava?/pričamo i pravimo pozorište senki i obrađujemo basne
26. oktobar – Pozorište lutaka – Gde i kad počinje rad na predstavi?
Ko učestvuje u nastanku predstave? / pričamo i pravimo ginjol lutke
2. novembar – Režija je… – Kako izgledaju probe i šta se na njima dešava? U gostima su nam članovi dramske radionice DKCNS, deca će imati priliku da vide probu i nakon toga učestvuju u glumačkim vežbama
9. novembar – Gluma je…- Istina, uobrazilja, igra, magija… Zašto treba ići u pozorište?

Broj dece je ograničen pa bi bilo poželjno da roditelji prijave decu za svaku pojedinačnu radionicu sms na 063521123 ili na mail dkcnovisad@gmail.com.

Pokrovitelj Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Subotom o velikim naučnim otkrićima kroz eksperimente (od 20.10.-10.11.2018.)

SVETLOST U TAMI – EVROPA OTKRIĆA je drugi ciklus radionica okrenut nauci i onom empirijskom doživljaju za decu. ( Prvi ciklus: Eksperimenti iz kuhinje super bake) Program Svetlost u tami – Evropa otkrića će se održavati svake subote, od 20. oktobra – 10. novembra 2018. od 11-12.30 časova za uzrast od 8-11 godina. Radionice vodi profesor doktor Dušanka Obadović, fizičar

20. oktobar – „Sve je relativno!“- jedan kamen Ajnštajn
Šta je vreme a šta vremeplov deca će saznati na ovoj radionici, kao i interesanten anegdote iz života Alberta Ajnštajna. Ploveći kroz eksperimente deca će saznati kako možemo „videti“pojave koje se dogaćaju u mikrosvetu.
27. oktobar -„Balon braće Mongolfije“- od mita do igre
Kako se vinuti u prostor, pitanje koje muči decu od ranog detinjstva i odgovori koji su na dohvat ruke tema su ove radionice. Kroz priču i jednostavne eksperimente saznaćete kako vazduh pokreće stvari i zajednički doći do zaključaka do kojih su došla i braća Mongolfije.
3. novembar – „Moj savršeni kalendar!“ – Milutin Milanković matematika i vreme. Kako je veliki srpski naučnik napravio najtačniji kalendar, dobio krater na Mesecu sa svojim imenom i zašto je tvrdio da smo još u ledenom dobu saznaćete kroz priču i oglede ako se budete družili sa nama .
10. novembar – „Osmeh zelenih gljivica“ – Flemingove bubice
Priča o Fleminogovoj avantura do otkrića penicilina bi trebalo da nas zabavi kao i eksperimenti koji će nam pokazati kako je do svega toga došlo. Kako su „bubice“ pomogle čovečanstvu i produžile vek čoveku.
Broj dece je ograničen pa bi bilo poželjno da roditelji prijave decu za svaku pojedinačnu radionicu sms na 063521123 ili na mail dkcnovisad@gmail.com.

Pokrovitelj Uprava za kulturu grada Novog Sada.