Pokretne sličice koje su vredne ruke učenika novosadskih osnovnih škola snimile, biće prikazane u sali za projekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 5, u petak, 23.12.2022. od 11 časova.

Marija Trandafil poznata filantropkinja iz istorije Novog Sada devetnaestog veka bila je inspiracija za prvi deo animiranog filma “HEROINE NOVOSADКINJE”. Rad na filmu započet je juna a završava se ovih dana pa će tako Novosadski mališani, a i gosti našeg grada imati priliku da u petak, 23.12.2022. od 11 časova pogledaju film u sali za projekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Dunavskoj 5.

Scenario za film a potom i film “Heroine novosadskinje prvi deo – Marija Trandafil” je nastao promišljanjem dece o interesantnim ženskim ličnostima iz bogate novosadske istorije. Zadatak je bio da se podstaknu mali kreativcie da istražuju momente i motive iz života poznatih novosadkinja i to pretoče u scenario za animirani film..

Film je snimljen u tehnici stop-moušn animacije, odnosno primenjena je piksilacija, animacija plastelinom i kolaž.
Stvaranje animiranog filma je veoma složen proces. Deca su dobila priliku da učestvuju u pravljenju scenarija, iznalaženju režiserskih rešenja, izradi likova i pozadina, snimanju zvukova, dijaloga, odabiru muzike, montaži. Radionice su vodili Zlata i Jakov Popov iz studija DOM animacije i održavale su se u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Novi Sad a sufinansirane su od strane Uprave za kulturu grada Novog Sada. Producent i organizator radionica je Severina Prostran Miletić.