PREMIJERA ANIMIRANOG FILMA „HEROINE NOVOSADKINJE II DEO – O MILICI TOMIĆ” U ARHIVU VOJVODNE

Pokretne sličice koje su vredne ruke učenika novosadskih osnovnih škola snimale prikazane su u Arhivu Vojvodine na svečanoj premijeri u petak, 22. 12. 2023. pred novosadskim mališanima.

Scenario za film, a potom i film „Heroine Novosadkinje drugi deo – o Milici Tomić” je nastao promišljanjem dece o interesantnim ženskim ličnostima iz bogate novosadske istorije.

Milica Tomić, novinarka, politička aktivistkinja, urednica prvog ženskog časopisa na našim prostorima „ŽENA”, borkinja za ženska prava bila je inspiracija za drugi deo animiranog filma „HEROINE NOVOSADKINJE”.

Stvaranje animiranog filma je veoma složen proces. Deca su  dobila priliku da učestvuju u pravljenju scenarija, iznalaženju režiserskih rešenja, izradi likova i pozadina, snimanju zvukova, dijaloga, odabiru muzike, montaži. Radionice su se održavale u Dečijem kulturnom centru Novog Sada, a vodili su ih Sofija Orlić i Zlata i Jakov Popov iz Studija DOM i Severina Prostran Miletić koja je u saradnji sa kolegama arhivistima Arhiva Vojvodine pripremila i prezentovala dokumentarni materijal.

Film je snimljen u tehnici stop-moušn animacije, odnosno primenjena  je piksilacija, animacija plastelinom i kolaž.

Prisutnim mališanima su se obratili direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović, producent filma Severina Prostran Miletić i Zlata Popov jedan od realizatora, a na kraju projekcije filma poklonili i deca autori Mila Kavaja, Iva Mijailović i Iskra Šimon.

Projekat je sufinansiran od strane Uprave za kulturu Grada Novog Sada. Producent i organizator radionica je Severina Prostran Miletić.