FORUME TEATAR ZA MLADE- POZORIŠNA RADIONICA U OKVIRU 50. INFANTA

Centar za pozorišna istraživanja Novi Sad u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Novi Sad i Infant festivalom te uz pomoć Fondacije Heartefact i Gradske uprave za kulturu će od kraja leta 2023. godine kroz intenzivan ciklus radionica,  srednjoškolcima i studentima  Novog Sada  (15-25godina) ponuditi radionice Forum teatra na temu vršnjačkog nasilja koje će za ishodište imaati  predstavu Forum teatra. Ciklus započinjemo serijom radionica koje će se održavati od 27.8. do 2.9. 2023. na sceni u Kulturnom centru Novog Sada u okviru festivala Infant. Na kraju ovog ciklusa u subotu, 2.9.2023. od 19.30 učesnici će napraviti prezentaciju rada tokom sedmodnevnog druženja.

PRIJAVE sa kratkom BIOGRAFIJOM slati na: cpi.novisad@gmail.com do 25.8.2023.

Pozorišno iskustvo NIJE potrebno i radionica je otvorena i za osobe sa FIZIČKIM INVALIDITETIMA.

Forum teatar je, u svetu, najpopularnija tehnika Teatra potlačenih. Kao sredstvo za socijalne promene, prepoznat je od strane UNESCO-a, i danas se, u cilju uspostavljanja svih vrsta dijaloga, koristi u preko 80 zemalja sveta.

           Forum je interaktivni pozorišni oblik u kome je obavezna tema represije ili nasilja tj. ukazivanje na postojeći sociološki i/ili kulturološki problem u koji publika treba da se uključi i svojom akcijom doprinese nalaženju rešenja za društvene situacije u kojima represija daje negativan ishod. Obično je to priča o glavnom junaku, protagonisti koji se bori i nosi sa određenim životnim problemom, ali koji, uprkos toj borbi, doživljava poraz. Jedna predstava ovog tipa vredi više nego hiljade besmislenih reči.

            „…U predstavi Forum teatra, glumci predstavljaju kratak komad ili scenu koja se naziva anti-model – scena u kojoj protagonist ne postiže svoj cilj. Nakon toga se publici daje prilika da promeni ishod tako da protagonista ipak pobedi. Bilo ko iz publike, kada želi da promeni akciju, jednostavno kaže “STOP!“, a zatim se pridružuje glumcima na sceni, te preuzima ulogu protagoniste. Predstava se zatim nastavlja sa članom publike koji pokušava da promeni ishod za stvaranje novih izbora. Augusto Boal, brazilski reditelj, aktivista, teoretičar i pedagog, tvorac Teatra potlačenih i Forum teatra, te aktivne članove publike naziva „spect-actor“, jer oni nisu samo gledaoci ili glumci već praktikuju elemente obe uloge istovremeno.“

(preuzeto sa: http://theforumproject.org/whatisto/forumtheatre/)

Voditelji radionica: 

Armin Joha Hadžimusić, glumac/dramski pedagog  BIH (Centar za pozorišna istraživanja)

Hristina Mouratidou, vanredni profesor MAS Primenjenog pozorišta na AUNS,  Grčka (Centar za pozorišna istraživanja)

Severina Prostran Miletić, glumica/apsolvent MAS primenjenog pozorišta na AUNS Srbija (Dečiji kulturni centar Novi Sad) asistent